Sárgabaracklekvár
Hozzávalók :
Sárgabarack.
Elkészítés :
Lekvár, nem dzsem; több órás folyamat, nem 3 perces. Meg kell érte dolgozni rendesen, de megéri! Ez jó lesz majd a süteményeket megkenni, mert ez a "sütésálló" lekvár, nem folyik ki idő előtt a rendeltetési helyéről.
Végy egy jó nagy kosár barackot! Mosd meg őket rendesen, hogy tiszták legyenek. Válaszd ketté, a magját ki kell venni, ha csúnya a héja, azt is el kell távolítani, egyébként az maradhat rajta. Egyből lehet egy patyolattiszta, jó nagy lábosba dobálni. Ha elfogyott a barack, kezeddel gyurmold össze a gyümölcsöt, utána bőszen gyújts alá, míg felforr, utána lehet kissé mérsékelni a hőfokot. Közben vedd elő a lekvárfőzésre használatos nagyobb fakanaladat, ha nagyon bugyog, meg kell kavarni; meg egyébként is ezzel lehet megelőzni az aljának odatapadását a láboshoz. Türelmesen kell kevergetni, jó, ha van közben, aki időnként levált ebben a tevékenységben. Amikor már nehéz kavargatni, sőt meglátszik a fővő lekvárban a fakanál útja, akkor azt kell megfontolni, mennyi cukor kerüljön bele. Nem kell túlzásokba esni, általában jó érett barackból főzi az ember, ezért kevés is elég. A mostani adag lekvárhoz - nagyjából 9-10 kg gyümölcshöz - 1 azaz egy kg cukor került, az előző adaghoz is arányaiban ennyi kellett. Természetesen ha valaki édesebben szereti, lehet többet is tenni bele, meg kell kóstolni. Tehát belekerült a cukor, ezzel még kb. 20-30 percig kell kavargatni, amíg visszasűrűsödik a lekvár.
Ekkor az alaposan megtisztított meleg üvegekbe méred a lekvárt, ráteszed a kupakot, fejreállítod 5-10 percre. Utána visszaállítod őket a talpukra, mehet szárazdunsztba 2-3 napra.
|