Sok mentafaj ismert, melyek közül leggyakrabban a borsmentát és a fodormentát használjuk.
Borsmenta - Mentha x piperita
Származása:
Természetes előfordulása nem ismert. Több faj spontán keresztezősédéből jött létre (hibrid faj).
Jellemzői:
60-70 cm magas, sűrű növésű. Levelei sötétzöldek, hosszúkásak, csúcsban végződnek, fűrészes szélűek. Szára lilásan elszíneződik. Föld alatti hajtásrendszere van, gyökérzete sekélyen helyezkedik el.
Környezeti igényei :
Tápanyagban gazdag, nedves talajt igényel. Félárnyékos helyen érzi jól magát. Száraz időben öntözzük, hajtásait rendszeresen vágjuk. Melegigényes, nyugalmi időben hidegtűrő (földalatti hajtásrendszere nem fagy el, tavasszal korán kihajt). Túlságos elterjedését megelőzendő célszerű edényben elkülönítve nevelni.
Szaporítása:
zölddugványozással (nyár közepén),
tőosztással (a tenyészidőben bármikor),
gyökérdugványozással (ősszel).
Ha télen is szeretnénk friss mentahajtásokhoz jutni:
ássunk ki ősszel néhány tövet,
a gyökereiket ültessük cserépbe, tőzeges komposzt keverékébe,
majd helyezzük el az ablakpárkányon (belül).
Gyógyhatása:
Frissítő, élénkítő, gyomorbántalmak esetén oldja a görcsöket, segíti az emésztést, megszünteti a puffadást és a hányingert.
Felhasználása:
Kiváló fűszer: ételek, saláták, édességek, frissítő limonádé ízesítésén kívül alkalmas aromás ecetkészítésre is.
Tea :
Nyáron frissen szedett leveleiből készíttett teája rendkívül frissítő hatású. Jó megfázás, influenza, emésztési zavarok, valamint fejfájás, izom- és izületi fájdalmak ellen.
Fürdő :
FIGYELEM!
A borsmentából készült tea hosszabb ideig nagy adagban fogyasztva látási zavarokat okozhat.
Gyermekeknél az illóolaját még orrcseppben sem alkalmazzuk, mert szív és légzésbénulást okozhat!
Recept
Mentás borsókrém leves
Hozzávalók 4 főre:
1 kg cukorborsó (tisztítatlanul),
6-7 mentalevél + 4-5 levélke a díszítéshez,
2 dl tejszín,
1 evőkanál liszt,
só,
kb. 2 csapott teáskanál kristálycukor.
Elkészítés :
A cukorborsót kifejtettem és föltettem főni - épp annyi vízben amennyi ellepte - a mentalevelekkel, sóval és cukorral. Közben készítettem egy tejszínes habarást. Mikor puha volta a borsó, turmixgépben szép simára pürésítettem. Vissza tettem a lábosba és a tejszínes habarással sűrítettem. Aprított mentalevelekkel megszórva tálaljuk.