50-60 cm magasra növő, félcserje jellegű, terjedő tövű évelő.Mediterrán származású, a Földközi tenger vidékén sok helyen termesztett növény. Levelei tojásdadok, virágai lilásak.
Környezeti igényei:
Szárazságtűrő, fénykedvelő, a téli hideget is jól tűri. A laza, lúgos kémhatású talajt szereti.
Szaporítása:
Magvetéssel március végén. A fűszerkertben március-áprilisi vagy őszi tőosztással a szükséges tőmennyiséget biztosítani tudjuk. Júniusban a hajtásait dugványozhatjuk is.
Felhasználása :
A leveles hajtásait paradicsomos ételekhez, burgonyához, halakhoz; baromfi-sertés- és marhahúsokhoz, sajtokhoz, mártások készítéséhez ajánljuk
Szedése:
Leveles hajtásait folyamatosan szedhetjük. A szárítása kis csokrokba kötve, függesztve történik. Fagyasztással is tartósíthatjuk.
Gyógyhatása:
Nyálkaoldó, enyhén görcsoldó. Hatóanyagai a timol és a karvakrol mint baktériumölők, segítenek a vese és a légzőszervi gyulladásoknál.
A szurokfű a gyenge gyomrúak gyógynövénye, akiknek kevés a gyomorsavuk. Fertőtleníti az emésztőrendszert, normalizálja az emésztést, oldja a bélgörcsöket és a menstruációs görcsöket, javítja az étvágyat, az emésztést, könnyíti a máj munkáját.
Tea :
A virágjából főzött tea jó megfázás és fejfájás ellen. Étvágygerjesztő hatású és segíti az emésztést.
Fürdő :
FIGYELEM!
A fűszer használata terhes kismamáknak és szpotatás ideje alatt ellenjavallt!