(Eruca sativa)
Ktves - fagyrzkeny
Jellemzi :
A borsmustr mediterrn nvny. Apr termet (20-25 cm), tsarjakkal terjed s nvekv; apr, srgsfehr, keresztesvirg; ers, kiss dira emlkeztet aromj, fagyrzkeny nvny.
Sttzld, ersen szeldelt leveleit fknt a meleg idszakban hozza.
Krnyezeti ignyei :
Homokos, meszes, szraz talajba ltessk. Nvekedse ezeken e helyeken a legszebb. Laksban a legnaposabb s meleg helyre lltsuk s mrskelten ntzzk. Mivel ezek a nvnyek ltalban apr levelek az egsz hajtsrszt hasznljuk fel fszerezshez, egszben vagy aprra vgva.
Vitamintartalma :
A ruccola B s C vitaminokban kifejezetten gazdag.
Felhasznls -tel :
Leveleit saltk, levesek s tsztk zestshez hasznlhatjuk vagy nmagban is lehet saltaalap natr saltknl. Markns ze miatt kis mennyisgben rdemes hasznlni.
Recept
Fokhagyms-ruccols metlt

Hozzvalk:
50 dkg hosszmetlt
5 dkg vaj
8 gerezd fokhagyma
1 dl tejszn
10 dkg natr krmsajt
10 dkg gorgonzola
25 dkg friss ruccola
frissen rlt bors
s
Elkszts:
A tsztt forr, ss vzben fzzk ki, szrjk le, majd ntsk vissza a fazkba.
Egy msik lbasban olvasszuk meg a vajat, keverjk hozz az aprra zzott fokhagymt, a tejsznt, a krmsajtot s a gorgonzolt, majd addig melegtsk, amg a sajt majdnem teljesen folykonny vlik. Adjuk hozz a ruccola hromnegyedt, s fzzk mg prpercig.
A krmet keverjk a tszthoz, majd kltztessk t az egszet egy tepsibe. Elmelegtett stben sssk addig, amg a tszta pirulni nem kezd.
Tlalskor halmozzuk a tnyrra egy-egy csokrot a megmaradt friss ruccolkbl.
Rizott ruccolval

Hozzval :
4 szemlyre
1 vrshagyma, felaprtva
75 g vaj
400 g rizott-rizs
1 dl szraz fehrbor
1,2 l forr csirkehsl
2 csokor rukkola, durvra vgva
3 ek. kvtejszn
50 g frissen reszelt parmesan
s, fekete bors
Elkszts
1. A hagymt a fele vajban puhra proljuk. A rizst hozzadjuk, s folyamatos kevergets mellett vegesre proljuk. Borral felntjk, vrunk, mg az alkohol elprolog.
2. Elkezdjk a hslt merkanalanknt a rizshez adagolni, kzben folyamatosan kevergetnk. Ha a folyadkot a rizsszemek magukba szvtk, akkor jhet a kvetkez adag hsl. A kevergets s a kis adagokban ntzgetett folyadk kvetkezmnyeknt a rizs kb. 20 perc utn krmes, brsonyos llag lesz.
3. A fazekat lehzzuk a tzhelyrl. A maradk vajat, a rukkolt, a tejsznt s a parmesant a rizshez keverjk. A rizottt lefedve 2-3 percig pihentetjk. Meleg tnyrokra szedjk, azonnal tlaljuk.
|