(Lavandula angustifolia)
Évelő
Francia levendula
Termesztés:
A levendula napos, meleg, védett helyen érzi jól magát, ahol a tövek 15-20 évig is elélhetnek. Ideális esetben a talaja kissé lúgos, bár nem tartozik a kényes növények közé. Jól tűri a szárazságot is - igaz, nagy melegben igényli az öntözést -, s nem kíván különösebb gondozást, de ha lehet, évente egyszer takarjuk be a talajt 3-4 centiméter vastagon komposzttal.
Metszés:
A fiatal növényeket elvirágzás után mindig vágjuk vissza - a talajfelszíntől számított 15-18 cm-es magasságban -, ezzel biztosíthatjuk, hogy a töveken sok hajtás fejlődjön, s a következő évben bőségesen virágozzanak. A virág levágásakor formázhatjuk is a bokrot, metszőollóval például - nagyobb bokrok esetén sövényvágó ollóval - gömb alakúra vághatjuk, vagy ha sorba ültettük, tarthatjuk sávban a töveket. Rendszeres metszéssel akár kis fácska is kialakítható a levendulatőből, amely dézsába ültetve a terasz dísze lehet.
Ősszel, a másodvirágzást követően még egyszer metszhetők a levendulabokrok, az ilyenkor levágott úgynevezett sarjúhajtások virágát levendulapárnácskákba töltve hasznosíthatjuk.
Szaporítás:
A levendulát a legegyszerűbben feltöltéses bujtással és tőosztással szaporíthatjuk, de dugványozással, a francia levendula esetében pedig magról szaporítással is sikerrel járhatunk.
Ha zölddugványról szaporítjuk, a dugványokat homok és érett komposztföld azonos arányú keverékébe ültessük, lehetőleg árnyékos helyre, így fejlődnek a legjobban a kis tövek, amelyek könnyen gyökeret eresztenek.
Ősszel kell vetni a levendula magot.Hideg hatás kell hogy csirázhasson.Tavasszal hűtött magot kell vetni csak akkor csirázik. Ha márciusban vetjük; a cserépben a vetőmagot vetés után ne takarjuk be földdel, csak nyomjuk bele a talajba, mert ha túl mélyre kerül a mag, nem fog kikelni. A kikelt növénykét tűzdeljük át kis cserepekbe. A palántákat májusban ültessük ki, a tő- és sortávolság kis bokroknál 40-50 cm, nagy termetű növénynél 100 cm legyen. A második évben már teremnek a levendulatövek, teljes szépségük pedig a 3-4. évre teljesedik ki.
A levendula sziklakertbe, gyógynövénykertbe, vagy alacsony sövényként ültethető. A megfigyelések szerint riasztja a hangyákat és a levéltetveket, így a közelében lévő növények nem tetvesednek, ezért szokták többek között rózsák közé ültetni. Ha cserépbe ültetjük - terrakotta cserépben a mediterrán stílusú erkély, terasz dísze lehet - ajánlott a növény méretének kétszeresét befogadó edényt választani. Talajához keverjünk homokot, apró kavicsot, alulra pedig kavicsos réteg kerüljön.
Angol levendula: (Lavandula intermedia)
Aromája szegényebb, olaja kisebb értékű, viszont erőteljesebb növekedésű, illata erősebb és fanyarabb. Hibrid fajta, mely magot nem hoz, csak vegetatív módon szaporítható. Fagyra érzékenyebb, talaj és vízigényesebb, mint a francia fajta. Nagyrészt iparban használják.
Levendulás Limonádé
Hozzávalók :
- 2 citrom leve
- fél citrom karikákra vágva
- 4-5 evőkanál szőlőcukor
- 8-9 dl szénsavmentes ásványvíz
- 1 evőkanál szárított levendula virág.
Elkészítés :
A levendula virágát leforrázom egy dl vízzel és állni hagyom 5 percet.
Kifacsarom a ciromok levét, ebben fololdom a szőlőcukrot, majd hozzáöntöm a szénsavmentes ásványvizet. Hozzáadaom a levendula leszűrt levét, a karikára vágott citromot és hűtőbe teszem.
Tipp: a jégkockát is készítsd ebből az italból, így nem hígul fel a limonádé íze.
Recept
Levendulás sütemény
Ez a sütemény nemcsak gyönyörű, de különlegesen finom is. Süthető őzgerinc vagy más formában, de készíthetünk falatnyi tortácskákat is a tésztából muffinsütőben.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 2 dl tej
- 3 evőkanál finomra vágott, friss levendulavirág
- 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 20 dkg cukor
- 2 tojás
- 30 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- csipetnyi só
A mázhoz:
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 170 C-ra.
Közepes lángon forraljuk fel a tejet és a levendulát egy kis lábosban.
Amíg kihűl, vajazzuk és lisztezzük ki a sütőformát.
Habverővel keverjük fel a vajat és a cukrot, egyenként adjuk hozzá a tojásokat, majd a sütőporral elkevert lisztet és a sót.
Óvatosan, állandó keverés mellett öntsük hozzá a levendulás tejet. Öntsük a formába a keveréket, és süssük kb. fél óráig, ha muffinformát használunk, vagy 50 percig, ha egyben sütjük.
Rácson hűtsük ki a sütit.
A citromos máz nem csak szép, de nagyon jól illik a levendulás ízhez.
Egy alkalmas méretű edényben habverővel keverjünk fokozatosan kb. 1 dl porcukorhoz néhány cseppnyi citromlevet, hogy jó sűrű masszát kapjunk, ami elválik az edény falától.
Kenjük egyenletesen a sütemény tetejére, és hagyjuk megszáradni.
A díszítés koronája legyen néhány levendulavirág!
|