
(Lavandula angustifolia)
vel
Francia levendula
Termeszts:
A levendula napos, meleg, vdett helyen rzi jl magt, ahol a tvek 15-20 vig is ellhetnek. Idelis esetben a talaja kiss lgos, br nem tartozik a knyes nvnyek kz. Jl tri a szrazsgot is - igaz, nagy melegben ignyli az ntzst -, s nem kvn klnsebb gondozst, de ha lehet, vente egyszer takarjuk be a talajt 3-4 centimter vastagon komposzttal.
Metszs:
A fiatal nvnyeket elvirgzs utn mindig vgjuk vissza - a talajfelszntl szmtott 15-18 cm-es magassgban -, ezzel biztosthatjuk, hogy a tveken sok hajts fejldjn, s a kvetkez vben bsgesen virgozzanak. A virg levgsakor formzhatjuk is a bokrot, metszollval pldul - nagyobb bokrok esetn svnyvg ollval - gmb alakra vghatjuk, vagy ha sorba ltettk, tarthatjuk svban a tveket. Rendszeres metszssel akr kis fcska is kialakthat a levendulatbl, amely dzsba ltetve a terasz dsze lehet.
sszel, a msodvirgzst kveten mg egyszer metszhetk a levendulabokrok, az ilyenkor levgott gynevezett sarjhajtsok virgt levendulaprncskkba tltve hasznosthatjuk.
Szaports:
A levendult a legegyszerbben feltltses bujtssal s tosztssal szaporthatjuk, de dugvnyozssal, a francia levendula esetben pedig magrl szaportssal is sikerrel jrhatunk.
Ha zlddugvnyrl szaportjuk, a dugvnyokat homok s rett komposztfld azonos arny keverkbe ltessk, lehetleg rnykos helyre, gy fejldnek a legjobban a kis tvek, amelyek knnyen gykeret eresztenek.
sszel kell vetni a levendula magot.Hideg hats kell hogy csirzhasson.Tavasszal httt magot kell vetni csak akkor csirzik. Ha mrciusban vetjk; a cserpben a vetmagot vets utn ne takarjuk be flddel, csak nyomjuk bele a talajba, mert ha tl mlyre kerl a mag, nem fog kikelni. A kikelt nvnykt tzdeljk t kis cserepekbe. A palntkat mjusban ltessk ki, a t- s sortvolsg kis bokroknl 40-50 cm, nagy termet nvnynl 100 cm legyen. A msodik vben mr teremnek a levendulatvek, teljes szpsgk pedig a 3-4. vre teljesedik ki.
A levendula sziklakertbe, gygynvnykertbe, vagy alacsony svnyknt ltethet. A megfigyelsek szerint riasztja a hangykat s a levltetveket, gy a kzelben lv nvnyek nem tetvesednek, ezrt szoktk tbbek kztt rzsk kz ltetni. Ha cserpbe ltetjk - terrakotta cserpben a mediterrn stlus erkly, terasz dsze lehet - ajnlott a nvny mretnek ktszerest befogad ednyt vlasztani. Talajhoz keverjnk homokot, apr kavicsot, alulra pedig kavicsos rteg kerljn.
Angol levendula: (Lavandula intermedia)
Aromja szegnyebb, olaja kisebb rtk, viszont erteljesebb nvekeds, illata ersebb s fanyarabb. Hibrid fajta, mely magot nem hoz, csak vegetatv mdon szaporthat. Fagyra rzkenyebb, talaj s vzignyesebb, mint a francia fajta. Nagyrszt iparban hasznljk.

Levenduls Limond

Hozzvalk :
- 2 citrom leve
- fl citrom karikkra vgva
- 4-5 evkanl szlcukor
- 8-9 dl sznsavmentes svnyvz
- 1 evkanl szrtott levendula virg.
Elkszts :
A levendula virgt leforrzom egy dl vzzel s llni hagyom 5 percet.
Kifacsarom a ciromok levt, ebben fololdom a szlcukrot, majd hozzntm a sznsavmentes svnyvizet. Hozzadaom a levendula leszrt levt, a karikra vgott citromot s htbe teszem.
Tipp: a jgkockt is ksztsd ebbl az italbl, gy nem hgul fel a limond ze.
Recept
Levenduls stemny

Ez a stemny nemcsak gynyr, de klnlegesen finom is. Sthet zgerinc vagy ms formban, de kszthetnk falatnyi tortcskkat is a tsztbl muffinstben.
Hozzvalk:
A tszthoz:
- 2 dl tej
- 3 evkanl finomra vgott, friss levendulavirg
- 10 dkg szobahmrsklet vaj
- 20 dkg cukor
- 2 tojs
- 30 dkg liszt
- 1 csomag stpor
- csipetnyi s
A mzhoz:
Elksztse:
Melegtsk el a stt 170 C-ra.
Kzepes lngon forraljuk fel a tejet s a levendult egy kis lbosban.
Amg kihl, vajazzuk s lisztezzk ki a stformt.
Habvervel keverjk fel a vajat s a cukrot, egyenknt adjuk hozz a tojsokat, majd a stporral elkevert lisztet s a st.
vatosan, lland kevers mellett ntsk hozz a levenduls tejet. ntsk a formba a keverket, s sssk kb. fl rig, ha muffinformt hasznlunk, vagy 50 percig, ha egyben stjk.
Rcson htsk ki a stit.
A citromos mz nem csak szp, de nagyon jl illik a levenduls zhez.
Egy alkalmas mret ednyben habvervel keverjnk fokozatosan kb. 1 dl porcukorhoz nhny cseppnyi citromlevet, hogy j sr masszt kapjunk, ami elvlik az edny faltl.
Kenjk egyenletesen a stemny tetejre, s hagyjuk megszradni.
A dszts koronja legyen nhny levendulavirg!
|